Аксесоари за аквариуми

Най-важните аксесоари за аквариуми, които всеки начинаещ трябва да има на разположение

Имате желание да отглеждате рибки и се чудите какви аксесоари за аквариуми ще ви са необходими? Сега ще обърнем внимание на най-важните от тях.
Да започнем със самия аквариум. Препоръчително е да изберете в началото по-малък размер.  

Покривно  стъкло за аквариум
Не винаги се купува, тъй като най-често върви комплект с аквариума. Често е изработен от пластмаса, оборудван със стандартна светлина и има отвор за хранене.  

Резервен  аквариум
Резервният аквариум се използва като място за временно отглеждане на болни риби. Те се отделят, така че да не заразят останалите жители на аквариума, а също и здравите риби да не ги притесняват, да не им пречат да се хранят добре. Може да се използва и като временно убежище за „конфликтни“ рибки.

За резервен аквариум е подходящ съд не по-голям от 20 литра. Големият аквариум не е добър избор, тъй като лекарствата за риби се разреждат във вода, така че колкото по-обемен е той, толкова по-големи дози лекарства ще са необходими.

Не забравяйте, че временният аквариум също ще трябва да е оборудван с всичко необходимо. Достатъчни са филтър, нагревател, компресор и термометър.

Грундиране
Дъното на аквариума не бива да се оставя празно. Обикновено се покрива с пръст. Сега има голям избор от дънни покрития, можете да комбинирате различни опции - с една дума, използвайте въображението си докрай. Но трябва да помислите какви растения ще отглеждате, много от тях изискват определени хранителни вещества, които се намират само в специални почви. Ако решите да ги отглеждате, тогава трябва да направите това в самото начало, в противен случай ще трябва да напълните отново целия аквариум.  

Почви за дъното на аквариумите

Субстрат
Правилното местоположение на аквариума е разположението върху твърда, идеално равна повърхност. Нищо не трябва да пада под него, тъй като дори леки неравности могат да причинят напукване на дъното. За целта се използва специален субстрат, който изравнява всички неравности и изпъкналости. В състава му влизат изолон, пенополистирол, полиетиленова пяна. Нужно е да покриете само около 5 мм от дъното. 

Заден план
За да направите красиви декорации за аквариум  и да изглежда той по-привлекателен, трябва да използвате фон. Той ще прикрие всички технически устройства. Като фон можете да използвате филм от всякакъв цвят. Прилепва се към задната стена.  

Стойка за аквариум
Всичко зависи от размера на аквариума. Ако е повече от 20 литра, тогава теглото му не позволява използването на стандартна маса или нощно шкафче като стойка. Имате нужда от специален шкаф. Той е предназначен за голямо тегло, освен това ви позволява да скриете сигурно външни аксесоари и дискретно да подредите храната, някои аксесоари за аквариуми или резервни части. Важно е размерът на шкафа да е малко по-голям от размера на самия аквариум.

Електрически контакт
Да, да, трябва да помислите за достъпа до електричество предварително. Филтърът, лампата, термостатът и компресорът работят от електрическата мрежа, което означава, че ще трябва да бъдат свързани. Най-удобно е да използвате мрежови филтри. По-добре е да вземете модел, предназначен за по-голям брой изходи, така че поне един да остане в резерв.

Термостат 
Аквариумните риби могат да се държат само при определена температура. И тя трябва постоянно да се поддържа. Термостатът е отговорен за затоплянето на водата. Купува се според размера на аквариума. Устройството с по-висока мощност също ще работи, просто ще се включва по-рядко.  

Компресор
Това устройство е отговорно за насищането на водата с кислород. Той също така трябва да бъде оборудван с маркучи, през които въздухът ще навлиза във водата.   Също така трябва да закупите аератор, той ще разбие въздушните потоци на малки мехурчета. За да можете да поставите компресора под нивото на водата и в същото време, така че водата да не изтича от аквариума през въздушния маркуч и да причини счупване на компресора, трябва да инсталирате възвратен клапан. По-добре е да вземете компресор с възможност за регулиране на мощността, както и с адекватно ниво на шум, за да можете да спите добре през нощта.

Смяната на компресора може да бъде филтър с аерация. Но големият му минус е шумната работа.

Филтри
Аквариумът винаги трябва да има чиста вода, за това се нуждаете от филтър. Идеално е да използвате външен такъв - той почиства водата по-добре и създава по-малко шум.   Устройството се избира според обема на аквариума.  

Лампа 
Светлината в аквариума е необходима, за да могат да растат водорасли в него и да са по-естествени условията за отглеждане на рибите. Мощността на осветителните тела се избират за определен обем на аквариума. Внимавайте, защото твърде много светлина може да предизвика бърз растеж, а твърде слабата - да попречи на растенията да растат нормално.


Скрепер
Това е още един от многобройните аксесоари за аквариуми. Ще ви бъде необходим, когато върху стъклото се появи плака. Със скрепер е много удобно да го почистите без усилие.

Дълги пинсети
Използва се за засаждане на растения, влачене на предмети, които лежат на дъното, улавяне на запушвания и остатъчна храна. Пинцетите ви позволяват да правите всичко това много внимателно, не можете да го направите на ръка. Освен това е просто необходимо, за да се вземат предмети от дъното на дълбок аквариум, където ръката не може да достигне.

Сифон
Чрез него течността се източва от аквариума. Този прост елемент е от съществено значение, особено за собствениците на големи аквариуми.  

Контейнер за източване на вода
Важно е да е проектиран специално за аквариума и да не се използва за нищо друго. Стар леген или кофа не са подходящи, тъй като може да съдържат остатъци от почистващ препарат или мръсотия, които да попаднат в аквариума. Ако имате много голям аквариум, тогава един контейнер може да не е достатъчен за ежедневна смяна на водата. Купете две кофи в този случай, за да ускорите процеса.

Термометър
Без термометър рискувате живота на вашите рибки. Някои са много капризни по отношение на температурата на водата. Най-добрият вариант е обикновен вътрешен термометър с вендузи.  

Вярно е, че акваристиката изисква специфично оборудване - аксесоари за аквариуми, резервни части и така нататък. Но пък повечето от тях да се купуват само веднъж и ще ви служат много години. Поръчай онлайн!