Четки и гребени

Всички хора се възхищават на куче, с чиста и поддържана козина. В мигът в който видят такъв красавец и възклицават:“ Добре гледано куче!“ Да, наистина добре поддържаната козина е знак за доброто състояние на животното. И веднага трябва да отбележим, че правилните грижи се постигат с правилните аксесоари. А това е в зависимост от породата и типа козина на вашето куче. Например, късокосместите  породи се нуждаят от различна по честота и вид грижа. И правилният инструмент, ще е гумена ръкавица за разресване на кучета. Докато за породи с мека козина, изберете от нашите четки за домашни любимци.
Грумингът е цяла наука. Той ни учи, че помощните средства като четки и гребени за кучета, трябва да са съобразени с особеностите на косменото покритие при всяка отделна порода. Всички хора виждаме, колко съществени са разликите при различните породи. 

Четки за домашни любимци

Те се делят на меки четки и твърди четки. Меката четка е подходяща за късокосмести породи -  Джак Ръсел териер, Далматинец, Лабрадор ретривър. И вчесването е по веднъж на седмица извън периода за смяна на козината. И два пъти в периода на смяна. Мека четка и гребен е нужен при породите с мека козина - пудел, малтийска болонка, хаванска болонка. Съществената разлика при тези породи и разчесването на тяхната козина е, че се прави ежедневно четкане и допълнително щателно разресване с гребен. А на груминг специалист, се оформят на всеки 6-8 седмици.
Твърдите четки за домашни любимци, се ползват  при породите с груба или твърда козина. Такива като - фокстериер, грубокосмест дакел, разни териери. Подстригването в сало на тези породи, е на всеки 3 до 4 месеца. А чесането, поне веднъж на седмица. Други породи, които ползват твърда четка за кучета, гребен и тример, това са породите с многопластова козина - голдън ретривър, коли, афганска хрътка и др. За тяхната красива козина, обикновено се полагат повечко грижи. Ежедневно четкане по време на смяна на козината. Поне два пъти седмично четкане и ресане. С гребен за кучета и гумена ръкавица за разресване на кучета независимо от периода за смяна на козината. И два пъти в годината (обикновено през пролетта и есента), отстраняване на подкосмието. 
Всичко посочено горе са препоръки и задължения. Разбира се, че можете да четкате козината и по-често! Това засилва духовната връзка между Вас и Вашия четириног приятел и освен това се харесва много на повечето кучета! Ама много ;)