Аквариумни растения

Растенията за аквариуми са повече от просто декорация във вашия воден свят; те са жива пулсираща част, която допринася за екосистемата на аквариума и благосъстоянието на неговите обитатели.

За любителите на акваристиката, изборът на подходящи аквариумни растения може да бъде толкова вълнуващ, колкото изборът на самите рибки.

В този напътствие, ще разгледаме различните видове аквариумни растения, техните производители, както и предимствата и недостатъците на различните видове.

Видове аквариумни растения

Според тяхната нужда от светлина, начина на засаждане и устойчивост:

 
 1. Плуващи растения: Както подсказва името, тези растения плават на повърхността на водата и са идеални за аквариуми с бета рибки или други видове, които предпочитат по-малко осветление.

 2. Заден план: Високи растения, които са подходящи за задната част на аквариума и могат да създадат перфектния фон за вашия подводен пейзаж.

 3. Среден план: Тези растения обикновено са средно високи и се разполагат между растенията от преден и заден план, помагайки за прехода и създаване на дълбочина.

 4. Преден план: Ниски растения, които се засаждат на предната част на аквариума и са отлични за създаване на изглед към подводна ливада.

Производители на аквариумни растения

Има много производители на аквариумни растения, които предлагат разнообразие от видове и строго контролирани условия за отглеждане.

Някои от водещите имена в индустрията включват:

 
 • Tropica

 • Aquaflora

 • Dennerle


Тези компании се занимават с култивирането на здрави и устойчиви растения, което е основен предпоставка за успешното им развитие в аквариума.

Плюсове и минуси на аквариумните растения

Плюсове:

 • Подобряване на качеството на водата: Растенията помагат за отстраняването на вредни вещества от водата и намаляват растежа на водорасли чрез консумация на излишните хранителни вещества.
 • Предоставят кислород: Чрез процеса на фотосинтеза, растенията освобождават кислород във водата, което е жизненоважно за дишащите риби.
 • Скривалища и територии: Растенията създават природни скривалища и територии за рибите, което може да намали стреса и агресията сред тях.

Минуси:

 • Изискват поддръжка: Засаждането и поддържането на аквариумни растения изисква редовна работа, като подрязване и почистване от мъртви листа.
 • Нужда от добавки: За да процъфтяват, някои видове растения могат да изискват допълнителни добавки като CO2 и специализирани торове.
 • Светлинни изисквания: Някои растения изискват специфични условия на осветление, които могат да бъдат както скъпи, така и трудни за осигуряване в домашни условия.


Заключение

Включването на аквариумни растения във вашия аквариум може значително да подобри не само естетическия вид, но и качеството на живота на вашите подводни обитатели. Изборът на растения трябва да се базира на конкретните нужди на вашия аквариум, както и на времето и ресурсите, които сте готови да посветите на тяхната поддръжка. Независимо дали сте начинаещ или опитен акварист, аквариумните растения предлагат възможност за творчество и близост до природата в собствения ви дом.