Други аксесоари

Оборудване на клетка за птици – какво трябва да има в нея, ако искате да развъждате потомство


Ако в къщи си имате сладка двойка птички, който живеят в хармония , тогава можете да помислите за тяхното потомство. Шансът женска да снася яйца в обикновена клетка е изключително малък. Поради тази причина тя ще се нуждае от гнездо, материал за гнездене, пълнеж за гнездо и за още повече комфорт, в близост е добре да има държач за плодове.
В дивата природа птиците живеят на ята и избират хралупи в дърветата като гнезда. Те обичат просторно и защитено пространство. Що се отнася до отглеждането на птици у дома, купените от магазина гнезда са доста подходящи за тях.

Подът в гнездото не трябва да е гладък, в противен случай яйцата ще се търкалят по ъглите. За изолация и комфорт дъното трябва да се поръси с пълнеж за гнездо (дървени стърготини, смесени със сушена лайка), за да се предпази от вредители. Не е необходимо да нанасяте твърде дебел слой, един или два сантиметра са достатъчни. Ако женската смята, че има твърде много дървени стърготини, тя ще ги изхвърли от къщата. По време на гнездене е невъзможно почистване и смяна на постелята, за да не се безпокои птицата. Обикновено умните птички не се изхождат в гнездото, а излизат навън за тази цел.

В магазина за домашни любимци можете да закупите или поръчате специална къща за гнездене. Такива модели вече са оборудвани с метални куки, повечето от тях имат всички необходими параметри, както и са напълно безопасни. Обикновено са оборудвани с шарнирни капаци, кацалки и разполагат с удобен вход. Има модели, изработени от кокосови орехи, дърво, изсушени стръкове трева, пластмаса, метални пръти и плат. Асортиментът е много голям и разнообразен.  

Гнезденето на любимите ни птички е интересен и отговорен период. Висококачествена и удобна къща/гнездо ще помогне да се избегнат проблеми с отглеждането на потомство при птиците. Ако им осигурите нужния комфорт и това, от което се нуждаят, ще се радвате на здраво и щастливо потомство от вашите любими пернати приятели.