Люлки и кацалки

Аксесоари за оборудване на кафеза - люлки, огледала, кацалки


Птичките определено се нуждаят от упражнения. Идеалният вариант е периодично да пускате домашния любимец в свободен полет. Но не всеки собственик ще се съгласи с това по различни причини. Аксесоарите за игра като люлки, огледала и кацалки мотивират птицата да бъде физически активна.

Като започнете да избирате люлки за птички, на първо място трябва вземете решение за материала. Той трябва да е безопасен за здравето на животното и издръжлив. Колкото по-голяма е птицата, толкова по-здрава трябва да бъде структурата на люлката.

Имайте предвид, че естественият материал не провокира развитието на дерматологични заболявания и алергични реакции, за разлика от пластмасата.

Птиците, като много живи същества, се нуждаят от грижи и постоянно внимание. По природа те живеят на ята и са изключително общителни. Ако собствениците нямат възможност да отделят много време на своя домашен любимец, тогава поставянето на огледала може да помогне в такава ситуация.
Виждайки своя образ в огледалото, папагалът във всеки случай ще започне да „установява комуникация“ с него. Птицата може да разпознае в отражението си нов приятел или приятелка. В този случай папагалът ще започне да се грижи за своята „страст“ и да говори с нея с часове: да чурулика и да свири.
Трябва внимателно да наблюдавате поведението на папагала, след като в клетката му се появи огледало. В случай на конфликт, аксесоарът трябва да бъде премахнат.
Съвременните кацалки за птички са незаменим елемент от дома на домашния любимец. За здравето му е важно те да са изработени от качествени материали и да имат правилния диаметър. Всъщност, за пернатите това е едновременно симулатор и място за почивка. На своите кацалки птиците спят, хранят се, играят и пеят. 
Оптималното количество за една птичка е две до три кацалки. Като една трябва да е поставена на възможно най-високо ниво - птиците за нощувка обикновено избират най-високата точка. Друга до хранилките и поилките (но не над тях). Третата малко по-встрани, на място, където няма да е непосредствено до други кацалки.