Птици

Когато решим да приютим животно в нашият дом и да го направим свой домашен любимец, е изключително важно да не забравяме, че взимаме представител от животинският свят, който по принцип живее в различна природна среда, от тази на нашият дом. Знаейки това, всеки стопанин трябва да се погрижи да опознае характеристиките на животинчето, което е избрал за свой добър приятел вкъщи. Котките, кучетата, птиците, и по-екзотичните животни, те всички имат нужда от различен вид грижа, храна и оборудване. 

Грижа за птиците.

Птиците са едни прекрасни същества, които допринасят в нашият живот цвят, бодрост и песен. Те могат да бъдат различни видове папагали и канарчета, които могат да се гледат у дома, а могат да бъдат и представители на по-едрите птици, които се отглеждат в двор. Когато изберем папагал или канарче за своят дом трябва да се съобразим с редица фактори, за да са те здрави и щастливи.

Клетки и аксесоари

Избирайки клетката на птицата е хубаво да обърнем внимание на размера. Колкото по-голяма е птицата, толкова по-голяма клетка й трябва и закупете най-голямата клетка, която можете да си позволите, за да осигурите максимално жизнено пространство. Хубаво е да знаете, че за малките птици клетките трябва да са по дълги и широки, от колкото високи, така като птиците по природа обичат да летят, и е важно да не им отнемаме това качество. За по-едрите птици като големите папагали е подходяща по висока клетка, защото те обичат да се катерят. Обърнете внимание и на ширината, защото е важно папагалът да може спокойно да си разпери крилата вътре. Трябва да се обърне внимание и на ширината на решетките, и да се подбере такава клетка за специфичната птица, където няма риск някоя част от тялото на птицата да се заклещи. Много е важен и материалът от който клетката е направена. Най-добрият вариант е неръждаема стомана, така като тя не съдържа вредни вещества има благоприятни качества. За ваш личен комфорт препоръчваме да изберете клетка без остър покрив и голяма вратичка за по-лесно почистване. Хубаво е клетката да се почиства на две седмици и то с препарат закупен от зоомагазин, за да не съдържа никакви вредни вещества. Клетката трябва да бъде оборудвана с хранилка и поилка, които трябва да са лесни за изваждане. Също така има нужда от тава под клетката, където да се събират всички отпадъци. Тя трябва да се сменя по-често, по ваша преценка. 

Храна за птици

Храната за птиците също е хубаво да се избира внимателно. Зърнените храни са определено част от тяхната диета, но освен това е хубаво да им давате плодове, зеленчуци и листни растения, така като това е част от балансираното им хранене. Едни от препоръчаните зеленчуци са моркови, листно цвекло, зеле, жълта тиква, спанак, пипер, зелен боб и други. А, препоръчителни плодове са ябълки, папая, банани, кайсии, грозде, манго, диня и цитрусови плодове. Всички плодове със семки са токсични за птиците, така че информирайте добре преди подхранването на птицата с плодове. Не се препоръчва нищо солено, прекалено сладко или много мазно. 

Определено, трябва да предоставим и количество от витамини и минерали на домашната си птица. Витаминните добавки е най-добре да бъдат поръсени върху живата храната, която птиците консумират. Върху зърнената храна, те  ще бъдат похабени, а сложени във водата ще доведат до развитие на бактерии. 

Минералите е хубаво да се дават на дневна база. Те могат да бъдат предоставени чрез добавки или черупки от яйца. Калцият е един от най-важният минерал за птиците. 

Винаги следете ноктите, човката и перата на птицата си. Те винаги ще ви показват какво е нейното здраве. А, за рязане на нокти, ходете винаги на ветеринар, за да не се случи нещо нежелано.
Може да звучи леко сложно, но отглеждането на птици е едно прекрасно умение. Можете да разгледате нашият онлайн магазин и да си поръчате всичко от което имате нужда за отглеждането на птици вкъщи. Ние предлагаме богата колекция от висококачествени продукти, за тези прекрасни пернати приятели.