Клетки и волиери

Как да изберем клетка за птици 


Отглеждането на пернати домашни любимци в апартамент отдавна не е рядкост. Правилно избраната клетка за птици ще помогне да им се осигурят удобни условия. Основният критерий за класифициране на такива продукти е размерът, който зависи от вида на птицата. В просторна клетка за птици те ще могат да разперят крилата си, когато прелитат от едно място на друго, което ще намали риска от нараняване и развитие на болести. 
Домашният любимец ще прекара по-голямата част от живота си в собствената си волиера, така че неговото настроение и здравословно състояние често зависят от нейните характеристики.

Когато купувате кафез за птици, експертите препоръчват да вземете предвид следните параметри:

Размери
Височината, дължината и ширината на избрания кафез зависят от вида и броя на птиците, поставени в него. Първата и втората стойност се определят от размера на домашния любимец, последната - от размаха на крилата му (пернатият приятел не трябва да докосва с крила по време на полета си решетките). 
Форма
Според експерти най-добрия кафез или гълъбарник е в правоъгълна форма, удължена хоризонтално, което улеснява летенето на домашния любимец. При кръгли модели птиците губят ориентацията си в пространството и се чувстват неспокойни. 
Материал
Пръчките на клетката трябва да са от неръждаема стомана. Птиците често ги хващат с човките си, така че наличието на олово, мед или цинк е неприемливо. Тези метали са силно токсични. Оцветяването на пръчките също не е препоръчително, защото парчета боя могат да попаднат в тялото на домашния любимец. Дървената волиера не е подходяща поради факта, че птиците обичат да кълват дърво. Лесното почистване се осигурява от пластмасова основа и тава.
Разстоянието между прътите
Разстоянието между прътите на една клетка за птици  не трябва да надвишава 1,5 см, което ще предотврати засядането на главата на домашния любимец. Правилното разстояние ще осигури лесно придвижване по стените на клетката.
Кацалки
За оптимално количество се счита наличието на 3 дървени елемента, които ще позволят ежедневна тренировка. 
Вратичка
Механизмът за отваряне/затваряне се препоръчва да се избере плъзгащ, при който клетъчният елемент се спуска надолу под собственото си тегло. Люлеещите се врати на кука са по-лесни за отваряне за птиците, така че те бързо ще разберат как да излязат. Тази функция не е изключена за първия вариант. Умните домашни любимци „разгадават“ механизма за отваряне на вратата за по-малко от месец.