Хранилки и поилки

Избор на хранилки и поилки за птици


Хранилката и поилката са задължителен атрибут в клетката на пернатия домашен любимец. Въпреки това, не всички хранилки за птици, продавани в магазините за домашни любимци, са еднакво подходящи. Особено като се има предвид, че тези домашни любимци са големи фенове на това да обръщат всичко, да го кълват, да разпръскват храна и да замърсяват с нея водата. 
Нито едно живо същество на планетата не може да живее без вода. Затова е много важно да изберем правилните поилки за птици, защото когато ги отглеждаме в домашни условия, осигуряването на прясна вода е отговорност на собственика. 

Поилките за птици се предлагат в няколко варианта, които имат своите предимства и недостатъци.
Отворени поилки
Тези поилки за птици имат ниска цена, но водата постоянно се замърсява, защото в нея попадат перца, зърнени люспи, парчета плодове и зеленчуци.
Затворени поилки
Те са най-популярните. Водата в такава поилка остава чиста по-дълго време.
Автоматични
Този тип поилки за птици се считат за най-оптималните и хигиенични з. Могат да бъдат големи, което позволява да се поставят в клетки и волиери с няколко птици.

Хранилките за птици, могат да бъдат прикрепени както от вън, така и вътре в клетката.
Пластмасовата хранилка е най-добрият вариант за малка птица. Измива се добре и е безопасна, тъй като е изработена от нетоксична пластмаса. За големи птици, тези хранилки не са добър вариант.
Хранилката от желязо от неръждаема стомана се използва по-често за средни и големи птици, въпреки че, разбира се, ще е подхожда на всяка птица. Лесно се попарва с вряла вода с цел дезинфекция и за разлика от пластмасата не се деформира под въздействието на високи температури. Такива модели се продават със специални клипове или пръстени с куки, които са фиксирани в клетка или волиера.
Къпането на птичката не е задължителна процедура за грижа, но все пак е препоръчително да предложите такава възможност на вашия пернат приятел, като му осигурите вана за птички. Повечето птици обичат да се пръскат в топла вода, отмивайки прах и други чужди елементи от перата си. Ваните за птички се предлагат в най-различни модели и дизайни.