Осветление

Осветление за аквариум – как да го изберем?

Преди да разгледаме опциите за осветление, нека обърнем внимание на мощността на лампите, които ще са необходими. Тя се измерва във ватове (W, W).

Избор по обем на аквариума
За аквариумите индикаторът се изчислява въз основа на обема на резервоара. Параметър, на който можете да разчитате от 0,1 до 0,3 W на 1 литър вода. Тази норма работи за чиста аквариумна вода, при условие че в резервоара няма растения и риби. Това, разбира се, е невъзможно. Следователно параметрите трябва да се изчисляват в зависимост от плътността и популацията:
Ще са необходими 0,2–0,4 W / l, ако във водата живеят топлолюбиви риби, които включват сом, нощна риба. Заедно с тях, при такава норма на осветеност, е позволено да се отглеждат растения, които са неизискващи към осветяване.
0,4-0,5 W / l е подходящ, ако във водата няма много растения и тази норма е подходяща за цялата подводна флора. Водораслите ще растат, но те се разтягат и посягат към светлината.
0,5–0,8 W/l. Изчислението, въз основа на този показател, се изисква да се извърши, ако се оборудва „жилище“ за декоративни подводни растения. При такива условия те активно се развиват и имат естествен, ярък цвят.
0,8–1 W/l и повече. Ако засаждането е гъсто или са избрани почвопокривни растения, тогава се фокусирайте върху тази норма.

Тези параметри са подходящи за лампи с нажежаема жичка и халогенни лампи, но рядко се използват в съвременното осветление на аквариума . При изчисляване е необходимо да се разчита на таблиците за съответствие за мощността на такива лампи за съвременни източници на светлина - флуоресцентни и LED. Те консумират 10 W, 20 W, рядко 30 W.

 
Когато осветеността на повърхността е 1000 lm, тогава, ако потънете до дъното на 60 см от аквариума, там ще „останат“ само 15 lm. Ако е по-дълбоко, долу ще е напълно тъмно. За да отглеждате здрави и красиви растения, трябва да заложите на източник на светлина с такава мощност, че да има най-малко 60 лумена на дъното.

Интензитет на светлината
При определяне на интензитета на светлината влияят много фактори, включително плътността и разнообразието на обитателите в аквариума. Малко вероятно е веднага да се определи най-добрият вариант, ще трябва да действате експериментално. При добавяне или намаляване на интензитета е необходимо да се следи състоянието на водата, водораслите, рибите и другите обитатели. 
Кои са индикаторите, че нещо не е наред?
Цъфтеж на водата, развитие на нишки, обрастване на стените с водорасли - това показва, че има твърде много светлина.
Смъртта на дребнолистните растения, кафявите петна по аквариума, липсата на кислород за рибите - това показва недостатъчно осветление.

Важни точки при избора на опции от голямото разнообразие от осветление: 

• Вида на рибите и растенията и тяхната гъстота
• Дълбочината на аквариума
• Общото осветление в стаята, неговият вид и характеристики

Видове лампи
Както казахме, съществува разнообразие от осветление – лампите биват много различни, а изборът на една или друга опция зависи от много фактори.  

Лампи с нажежаема жичка и халогенни лампи
Лампите с нажежаема жичка рядко се използват за осветление в съвременните аквариуми, тъй като осигуряват повече топлина, отколкото полезна светлина. Същото важи и за халогенните, те също се нагряват, но са много по-издръжливи от лампите с нажежаема жичка. 
Но тези източници на светлина си и имат и своите предимства:

• Достъпна цена 
• Светлинният спектър, който дават, е много подобен на слънчевия 

Що се отнася до недостатъците, те са сериозни: 
Ниската ефективност - от около 97% се изразходва за топлинна енергия, само 3% е излъчването на светлинни вълни. Друг проблем са сметките за ток. При халогенните лампи те ще бъдат малко по-малки, но при лампите с нажежаема жичка ще са много големи.

Метален халогенид
Металхалогенни лампи, панели или прожектори се използват успешно в осветлението на аквариума. Условието е височината му да е поне 60 см. Важен аспект е, че такива лампи се използват от професионални акваристи и има редица причини за това:

• Те са достъпни и използват достатъчно количество електроенергия
• Оксигуряват насочен светлинен поток, а температурата на светлината варира от жълто до синьо при различните модели крушки
• Дават отлична картина на възприятието и съществуването на обитателите на аквариума

Сред недостатъците може да се отбележи необходимостта да се фиксира върху окачвания или специална платформа на разстояние най-малко 30 см от водата. Причината е силното нагряване. Затова се препоръчва да се изключат след 1-2 часа работа, за да изстинат.
Металхалогенните лампи са много подходящи за рифови морски аквариуми, които са обитавани от морски анемони и водорасли.

Флуоресцентни лампи
Флуоресцентните лампи се считат за най-добрият вариант за аквариуми. Те са икономични и създават необходимото качество на осветлението. Особеността е, че връзката трябва да се извърши чрез специално устройство за управление - електронен баласт или дросел.
Флуоресцентната лампа е газоразряден светлинен източник с ниско налягане. Вътре има двойка живак и инертен газ. Колба, покрита с люминофор с определен състав, който дава необходимия светлинен ефект. Поради използваните елементи, такива лампи са икономични, но поради износването на фосфора, е необходимо да се подменят веднъж годишно.

LED
LED лампите вече се използват активно в аквариумите. Те не отделят топлина и са най-икономични. Подходящ както за морски, така и за сладководни аквариуми. Също така, не се нуждаят от рефлектори, тъй като светлината се разсейва достатъчно.
Можете да намерите най-различни модели на различни цени. Поръчай онлайн!