Декоративни животни

Има много ситуации, в които хората искат да имат домашен любимец но или пространството или наемателят не позволяват котки и кучета. Е, в тези моменти декоративните животни са едно прекрасно решение, а освен това, повечето от тях просто обичат да бъдат гушкани и държани, а нямаме ли от време на време именно от това нужда? Да гушнем някого, който също обича да бъде гушкан, колко хармонично!

В графата на декоративните домашни любимци влизат декоративните зайчета, морските свинчета и хамстерите. Да, гризачи, но най-милите, сладки и пухкави такива. Така като те всички са от едно семейство, повечето от спецификите за отглеждане и запазване на жизнеността и здравето на животинките се препокриват, но си имат и някои уникалности всяко за себе си. 

Храни за гризачи

Декоративните зайчета, са онези малки, сладки и меки малки зайчета, които се гледат у дома, и определено не бива да се отнасяме с тях като зайците, които имат друго и определено предназначение. Декоративните сладури са всъщност доста нежни по природа, като например е много важно да не се изтърват от високо, или да не се настъпват, защото това ще доведе до травми на скелета, но ако се грижим за тях така както трябва и не развият нелечими болести, те живеят между 8 и 11 години. Ако сте избрали мъжко декоративно зайче е добре да знаете, че по време на разгонване те стават сравнително нервни, което ще доведе до "маркиране на територия" в домът ви по миризлив и цапащ начин. В такава ситуация можете да помислите за кастрация или да си вземете женско зайче. Декоративните зайчета се хранят и пият вода от купички, сложени в клетката, понеже начинът по който те възприемат своите дажби ежедневно, е много по натурален за тях. Също така е хубаво да им сложете място за тоалетна, отделна постелчица или плитко легенче. Хубаво е клетката им да е доста голяма, за да могат да си подскокват и да се изправят на задните си крачета в нея. Важно е и да сложите някакъв уред, или просто кутия в която зайчето да влиза ако се стресне. Мястото за утеха, трябва да е малко по голямо от размера на животното. Хубаво е да знаете, че по принцип зайчетата обичат да ги гушкат, но това не е така при всеки заек, така че ако той се дърпа, не го насилвайте.

За разлика от декоративните зайчета, хамстерите и морските свинчета пият своята вода от поилка. Хубаво е водата в тези случаи да се подменя всеки ден, така като не е хубаво тя да седи в затворен контейнер. И на трите животинки клетките трябва да са достатъчно големи, дори и за мънинките хамстерчета, които пък изискват и друга екстра от нас и това е да им сложим вътре различни катерушки, върху които те да спортуват и изгарят големите количества енергия които имат. Хамстерите се водят нощни животни, те спят през деня и са активни през вечерта, което не винаги ни позволява да си поиграем с тях. Но пък морските свинчета и декоративните зайчета, са си като нас и през деня можем да им се наслаждаваме. Както споделихме по-рано, зайчетата не винаги харесват да са пипани и гушкани. Е, морските свинчета са винаги в нужда от нашето внимание и ласка. Дори е хубаво ако не сте си вкъщи често, да си вземете 2 морски свинчета, и то женски, защото мъжките ще се съревновават. 

Клетки и аксесоари

При декоративни животни е хубаво клетките да са с метални решетки, достатъчно големи, а основата да е талаш. Не пестете талаш, така като той прави всичко по-удобно. Ежедневно почиствайте клетките от изпражнения, а веднъж седмично подменяйте талаша. Ежедневно давайте на малките гризльовци свежа храна и вода. Във всеки зоомагазин, както и в нашият ще намерите нужната храна и аксесоари за отглеждането на сладките животинки, но ние ви съветваме да включите в диетата и плодове и зеленчуци, в малки количества. 
Зайчетата и морските свинчета имат нужда от сурови пръчки, които да гризкат, за да си пилят зъбите, които са винаги в растеж. А, за ноктите, винаги ходете при ветеринар.
Както за всички останали животинки, профилактични прегледи при ветеринар ежемесечно не са излишни, за да сме сигурни че нашето малко приятелче е добре.

С тези фактори би трябвало да сте готови да бъдете нов родител на декоративна животинка. Разгледайте нашият магазин и намерете всичко нужно за домашния си любимец както информация така и продукти!