Котки

Както кучетата имат нужда от специфични грижи, така и котките изискват малко по-специално отношение. Всяко животно има различна телесна структура и именно поради тази причина трябва да се запознаем с техните особености, за да поддържаме домашния си любимец в добро здравословно състояние. В тази статия ще ви запознаем с някои от характеристиките на котките, за да сме ви от максимална помощ при избирането на храна, аксесоари, тоалетна и други обурудвания.

Храна за котки:

Започвайки с най-важния фактор, а именно храната, трябва да обърнем внимание на няколко особености. Котките имат някои метаболитни характеристики, на които трябва да обърнем внимание при избора на храна. За пример ще дадем факта, че те имат нужда от повече животински протеин от колкото кучетата. Когато сервираме на котката си храна ниска на протеин, тя ще откаже да я консумира. Друга особеност, която е хубаво да имаме в предвид винаги, е това че прадедите на котките, дивите котки, идват от пустинните области на Северна Африка, което е допринесло за тяхното приспособление към наличие на малко вода. Поради това, котките имат качеството да задържат вода, и това най-често води до по-концентрирана урина. Именно заради тази способност да задържат вода е добре да следим периодично нивата на кристализация на струвита в кръвта, за да предодвратим нежелани здравословни проблеми. Не препоръчваме да давате на котката си домашно сготвена храна, кучешка храна или евтина котешка храна, именно поради особеностите на метаболизма на тези сладки животни. Съветваме ви винаги да следите коя храна как се отразява на вашата животинка и при най-малките притеснения да потърсите консултация с ветеринар. 

Тоалетна и оборудване за котки:

Следващият продукт от нужното оборудване е котешката тоалетна. Ние ви каним да приемете тоалетната за котки като своята. Така както ние искаме да ни е удобно и уединено, така и котките искат лично пространство при извършването на тези си “ритуали”. Естествено размера на котешката тоалетна ще бъде избран спрямо възрастта на вашият домашен любимец. За малките котенца е добре да не забравяме, че им е трудно да прескачат големи прагове, и ако решим да им вземем по-дълбока тава, това може да завърши с коте, което предпочита да отиде до тоалетната в някой ъгъл от помещението ви, или още по-неприятно, под някоя мебел. Хубаво е, когато купуваме тава за пораснала котка, тя да бъде достатъчно голяма, за да предостави достатъчно място за “заравянето”, което всяка котка практикува. След избора на тава идва още по-значимия продукт и това е пълнителя. Съществуват много пълнители като такива от вестници, пясък, бентонит, силикон и други биоразградими субстанции. Не препоръчваме тези от вестници или пясък така като те не абсорбират добре, не е препоръчително да се хвърлят в тоалетната и често нямат антибактериални свойства. Бентонитът може да бъде и добър избор относно попиваемост и антибактериалност, но не можете да го изхвърлите във вашата тоалетна, което също не е един от най-практичните избори. Силиконовият пълнител е продукта, който ви препоръчваме, така като те имат висока попиваемост, и са биоразградими, което означава, че можете да ги изхвърляте в тоалетната. Относно премахване на нежеланата миризма ви препоръчваме да погледнете ароматизаторите за котешки тоалетни.

Аксесоари за котки:

Когато сме избрали да приемем коте в нашият живот и дом е хубаво да помислим и за тяхното свободно време, в което те обожават да си играят. Хубаво е да им аранжираме кътче с катерушки и други играчки, така като в този аспект те са доста по-самостоятелни от кучетата. 

Козметика за котки

Въпреки че котките са известни с това, че се почистват сами и не харесват вода, ние ви съветваме да практикувате къпане, минимум 1 път на месец, така като чрез своят метод котките не успяват да постигнат чистотата, която е хубаво да има една домашна котка. Има много шампоани за котки, препарати за почистване на уши и очи, където котките на стигат със своят език, и различни антибактериални спрейове. При подбора на котешка козметика е добре да се консултирате с ветеринара на вашето животно, за да закупите най-добрият продукт. 
Гледането на котка не е сложно, но изисква желание и дисциплина. След прочитането на тази статия, вие вече можете да се приемите като готови родители на коте.